Farsangi népszokás Mohán

Tikverőzés

Tikverőzés

Pesovár Ferenc és a tikverőzés

2015. szeptember 24. - Tikverőzés

 Voltak idők, amikor a tikverőzés nem számított különlegességnek, hanem a tájegység népéletének teljesen átlagos, magától értetődő része volt a környéken. Ám idővel a környékbeli falvakban teljesen eltűnt ez a népszokás, egyedül Moha kicsiny községében maradt fenn mind a mai napig. Ezen szerencsés anomália kapcsán a mohai lakosok Pesovár Ferenc magyar néprajz-, néptánc- és népzenekutatóra emlékeznek hálás szívvel. Munkássága a tikverőzés történetének egyik legfontosabb mérföldköve.
pesovar.pngA mohai tikverőzés első kívülálló látogatói között volt, fotóival dokumentálta a néphagyományt, majd cikkeket kezdett írni róla, ezzel felfedezve a tikverőzést a néprajztudomány számára. Az első írásbeli említés is Pesovár Ferenc és Bartha Tibor újságcikkéhez fűződik, a Fejér Megyei Hírlap 1961.05.03. számában olvashattunk először a tikverőzésről Mohával kapcsolatosan. Egészen eddig a dátumig nem került dokumentálásra a tikverőzés, még a község hivatalos iratai között sem került említésre.

pesovar_tikverozes.png

Pesovár szakmai érdeklődése és cikkei addig elképzelhetetlen hírnevet és elismerést hoztak a tikverőzésnek, ezzel együtt a falubeliek elköteleződését is erősítették saját népszokásuk iránt. Ő volt az a személy, aki tudatosította a mohaiakban, hogy nem mindennapi értéket őriznek, ezzel elérve azt, hogy a tikverőzésük beépüljön a mohaiak identitástudatába. A mohai lakosok azóta is ápolják néphagyományukat és Pesovár Ferenc emlékét.

 p2120067.JPG

2013 húshagyókeddjén a tikverőzők megemlékeztek Pesovár Ferencre halálának 30. évfordulóján. Pesovár Ferenc, született 1930. április 23-án Herenden, elhunyt 1983. február 27-én (52 évesen) Veszprémben.

p2120064.JPG

 

Pesovár A juhait kereső pásztor című könyvében egy külön kis fejezetet szentelt a tikverőzés leírásának. Ez a kiadvány teljes terjedelmében elérhető *.pdf  formátumban a MEK adatbázisán keresztül a következő linken: 

Pesovár Ferenc: A juhait kereső pásztor 1983

Forrás: http://mek.oszk.hu/08400/08427/index.phtml

Íme a tikverőzés leírása a népszokást először dokumentáló néprajzkutató szavaival:

pesovar33.png

pesovar34.png

pesovar32.png(Részlet A juhait kereső pásztor c. könyvből, forrás: http://mek.oszk.hu/08400/08427/index.phtml)

A bejegyzés trackback címe:

https://tikverozes.blog.hu/api/trackback/id/tr57736044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása