Farsangi népszokás Mohán

Tikverőzés

Tikverőzés

Eltáncolták a tikverőzést

2015. november 21. - Tikverőzés

A tikverőzésnek és a néptáncnak látszólag semmi köze nincsen egymáshoz, csupán annyi, hogy rendkívül gazdag és szerteágazó népszokásaink, néphagyományaink közé tartoznak. Egyetlen kapocs a két témakör között Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató munkássága, aki felfedezte a néprajzkutatás számára a tikverőzést

A százhalombattai Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Iskola felfigyelt erre a különleges kapcsolatra, az immár országosan ismert és elismert Cseppforrás Néptáncegyüttesük gyönyörű mezőföldi tánckoreográfiájába beépítette a tikverőzés néhány jellegzetes elemét, mint például a rongyos maskarákat, a maszkokat, a kormozást, a tikverőzők cserkésző mozgását és a kurjongatást, "huhogást". Még a szalmatörök is szerepet kapott. Látványos és szívmelengető produkció született!

 A Felszállott a pávapzenei és néptáncos tehetségkutató műsornak a 2015. november 20-i adásában is bemutatták ezt a rendkívüli alkotást, amely megtekinthető az alábbi linken keresztül:

Videó: Cseppforrás Néptáncegyüttes - Mezőföldi táncok

 

Pillanatfelvételek a videóból:

cseppforras_tik12.png

Forrás: videólink

 

A Cseppforrás Néptáncegyüttes bemutatkozó videója a Felszállott a páva műsorából:

Ismerjék meg a Cseppforrás Néptáncegyüttest! >>>

 

Íme egy felvétel a tánc egy korábbi előadásáról:

A bejegyzés trackback címe:

https://tikverozes.blog.hu/api/trackback/id/tr678096300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása