Farsangi népszokás Mohán

Tikverőzés

Fehérvár TV tudósítása a mai napunkról

2020. február 25. - Tikverőzés

Fotókiállítás a mohai tikverőzésről

Link: Fotókiállítás a mohai tikverőzésről

 

Fejér megye legismertebb hagyományát, a mohai tikverőzést bemutató tablókból, babákból, életnagyságú tikverőzős figurákból álló kiállítás nyílik február 15-én, pénteken 17 órakor Székesfehérváron, a Rác utcai Mesterségek Házában. Az Itt a farsang, áll a bál című tárlatot dr. Gelencsér József néprajzkutató ajánlja a közönség figyelmébe. A tárlat március 2-ig, keddtől szombatig 13 és17 óra között látogatható, iskolai csoportokat előzetes bejelentkezés után a délelőtti órákban is fogadnak. Bejelentkezés: terepjarodse@gmail.com

A tikverőzés módszertana avagy tényleg elverik-e a tyúkokat

A rövid válasz: nem.

Noha néprajzilag a lakodalmi tyúkverőkkel rokonítják a szakértők a tikverőzést - és maga a népszokás neve is félrevezető -, a tikverőzés során a tyúkokat nem éri inzultus.

A tikverőzés lényege az valójában, hogy a tyúkok bekormozásával elősegítsék az állatok termékenységét. Tyúkok esetében hogy több tojást tojjanak, amihez fontos, hogy az állat egészséges legyen. 

A tojás szimbolikája rendkívül erősen él a köztudatban mind a mai napig - elég, hogyha csupán a húsvétra gondolunk. Ám egy szintén fontos aspektusa, hogy alapvető táplálék, és különösen annak számított hajdanán, amikor a népszokások a mindennapokhoz és az általános gondolkodásmódhoz tartoztak, például parasztok háza táján. Hogyha pusztán abba belegondolunk, hogy milyen sok hagyományos recept alapvető hozzávalója mind a mai napig...

Amit a tojásról és a tyúkokról tél vonzatában tudni kell az ok-okozati összefüggések mélyebb megértéshez, hogy télen a tyúkok természetes körülmények között alig tojnak, szinte egyáltalán nem. Ma a célzott tenyésztés, a tápok, a mesterséges fény és fűtés korában ezt módosítani tudjuk, így az átlagember nem kényszerül belegondolni sem, hogy tudatában legyen a szezonalitásnak. De a népszokások idejében a tojáshozamra tavaszig várni kellett. És aki megelégelte a tétlen várakozást, az megkísérelhette varázslattal, a tél elűzésével és a tyúkok bekormozásával befolyásolni a folyamatokat.

A maskarások szalagos botja félelmetes fegyvernek tűnhet, de inkább amolyan pásztorbothoz hasonlatos funkciót tölt be, szimbolikus úgyis mint szó szerinti vonatkozásban: az állatot meglökdösni, hogy haladjon a dolga irányába, a tavasz irányába. Azonban aki megkísérel nyílt udvaron kézzel megfogni egy tyúkot - különösképpen ha az illető történetesen egy színes, gazdagon díszített lebernyegben próbálkozik ilyen mutatvánnyal - az hamar megbizonyosodik róla, hogy egy terelő pálca a kézben igencsak hasznos kellék. A tyúk ugyanis fürge jószág, különösen ha meglepődik...

Fontos leszögezni tehát, hogy a tikverőzés során nem történik állatkínzás, soha nem történt. Ellenkezőleg: az állat megbecsülése történt és történik.

 

p2170073.JPG

Tikverőzés a Pünkösdi Örökség Fesztiválon

A rengeteg, csodálatosabbnál csodálatosabb örökség között a tikverőzés is szerepelni fog a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pünkösdi Örökség Fesztivál programjai között.

punkosdi.png

Részletes programfüzet az alábbi linken érhető el:
Pünkösdi Örökség Fesztivál Programfüzet PDF

Forrás:
http://szellemikulturalisorokseg.hu/index0.php?name=hir_160425_hamarosan_punkosd