Farsangi népszokás Mohán

Tikverőzés

Tikverőzés

Tikverőzés magazinok programajánlóiban

2016. január 06. - Tikverőzés

Vízkereszt napja a farsangi időszak kezdetét jelzi. A színes programkavalkádban ott van idén is a tikverőzés, mint kívánatos opció, amelyről már most említést tett néhány online magazin. Következzék egy kis korai sajtószemle.

Az Éva magazin programválogatásában a Télűző gondűzők szekciónak első pontja a tikverőzés.

Link a teljes cikkhezhttp://www.evamagazin.hu/mai_tipp_program_es_utazas/45420_teli_programok_2016_kaland.html

Télűző gondűzők

Ha tele van a hócsukád a téllel, és képtelen vagy tétlenül kibekkelni azt a néhány hetet tavaszig, vesd bele magad a fergeteges télűző mulatságokba!

Tikverőzés

(Moha, 2016. február 9.)

Mohán tél vége felé furcsa szokásnak hódolnak: a farsang utolsó napján a fiatal legények hagyományos maskarákba öltözve járják végig a portákat, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást. Persze nem csak a baromfiudvar lakóira fordítanak gondot: a rítushoz az is hozzátartozik, hogy korommal kenjék meg a lányokat-asszonyokat, gyerekeket, de a járókelőket, érdeklődőket is. tikverozes.blog.hu

 

A Világjáró utazási magazin szintén szerepelteti programajánló rovatában a tikverőzést.

Link a teljes cikkhez: http://www.vilagjaromagazin.hu/programajanlo/program.php?id=750

Mohai tikverőzés

2016-02-09 Moha

A tikverőzés a farsang utolsó napján kerül megrendezésre. Minden év húshagyókeddjén a 14-20 év körüli legények tradicionális maskarába öltöznek: rongyszalagokkal gazdagon díszített bohócnak, fehérruhás szalmatöröknek, szerencsehozó kéményseprőnek, és a legfiatalabb alakoskodók lánynak. A színes farsangi maskarások végigjárják a falut, és minden házba-udvarba betérnek, hogy összegyűjtsék a tyúkólakban talált tojást (mint a termékenység és bőség szimbólumát). A varázslás részeként a tikverőzők korommal kenik be a házak lakóit - elsősorban a lányokat, asszonyokat -, a járókelőket és az érdeklődőket, külön tekintettel a már hagyományosan az iskolákból és óvodákból idelátogató több száz gyerekre. A kormozással mindannyian a varázslat részeseivé leszünk.

További info: http://www.moha.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://tikverozes.blog.hu/api/trackback/id/tr828245810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása